La passió de Ramon Sitjà pel bàsquet, descrita per Papi Guardiola

Als seus 92 anys acabats de cumplir, Ramon Sitjà és història viva del bàsquet a Girona. Ell patia per si podria veure a la llum el llibre que explica la història del bàsquet a Girona des dels seus inicis. Amb la felicitat de poder veure aquest somni fet realitat el dia abans del seu aniversari, el fundador del Sant Josep rebia centenars de llargs i emotius aplaudiments al saló de descans del Teatre Municipal de Girona en la presentació de “Ramon Sitjà. Història del bàsquet a Girona”.

Bona part del bàsquet a Girona no s’entendria sense un dels seus personatges claus: Ramon Sitjà. Aquesta és una obra escrita pel periodista resident a Sant Gregori, Josep “Papi” Guardiola, que al llarg de 230 pàgines, més 170 imatges i a partir de la mirada de l’històric Ramon Sitjà repassa els orígens del bàsquet des dels pioners fins gairebé l’actualitat. Uns inicis que es remunten a finals dels anys 20 al col·legi dels Maristes i a La Salle alguns alumnes van començar a practicar el bàsquet amb partits esporàdics no oficials que posteriorment evolucionaria, amb la característica que la majoria de jugadors venien d’altres esports.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un treball que ha suposat dos anys de feina en què Guardiola i Sitjà s’han trobat un cop a la setmana per analitzar tota la informació i material gràfic de què disposaven per tal d’ordenar aquest relat. “En Ramon és una màquina, ho té tot apuntat: alineacions i resultats de tots els equips de Sant Josep des dels inicis, i fins i tot guarda material d’anys anteriors”, valora Guardiola. El llibre es pot adquirir a la llibreria Empúries i a la Delegació de la Federació Catalana de bàsquet a Girona.

Els inicis del fundador de Sant Josep no van ser precisament en l’esport de la cistella, sinó jugant a futbol. Va ser així com va conèixer a un dels pioners del bàsquet a Girona: Mateu Pell, responsable d’engrescar Sitjà en el bàsquet tot i que aquest darrer el tenia considerat un joc per a dèbils. Pell va organitzar el bàsquet a Girona com a jugador, delegat i president de la Federació gironina i també va convertir-se en una de les persones claus en la vida de Sitjà. L’altra peça cabdal va ser Mossèn Francesc Puig de la parròquia de Sant Josep; els nens, la formació i el bàsquet els unirien en un futur gran projecte en el solar al costat de l’església.

El bàsquet d’elit també hi té un espai en el llibre. Amb el Sant Josep de principis dels anys vuitanta, amb la primera experiència a Primera B, va iniciar-se una etapa que es va anar consolidant progressivament fins a l’ascens a la Lliga ACB el 1988. L’inici del que serien 20 temporades a l’elit fins al 2008 amb la caiguda de l’Akasvayu Girona.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Si bé el llibre es basa en la ciutat de Girona, també fa referència als 130 jugadors/es de les comarques gironines que han arribat a l’elit; 40 homes i 90 dones segons apunta l’obra. Una superioritat del sector femení que s’explica en part per la gran activitat del bàsquet femení en els seus inicis i que va superar durant alguns anys al masculí en quant a embranzida.L’obra també compta amb un apartat per l’escola del Sant Josep Girona, un altre per als delegats i presidents del bàsquet gironí i una secció per a la participació en campionats d’Espanya d’equips de la ciutat.

“Ramon Sitjà. Història del bàsquet a Girona” recull la història del bàsquet com el que el mateix Papi Guardiola va elaborar amb Josep Maria Capell sobre el bàsquet a Domeny: “CP Domeny. Una història de bàsquet i de poble”. Obres necessàries i de gran valor per recordar la història del bàsquet a Girona, i de la mà d’un professional de la comunicació esportiva gironina. Segur que no serà l’últim.

Deixa un comentari