Elena Moncayola: “És molt important que intentis comprendre tot allò que fa un cavall i buscar el perquè”

Elena Moncayola, amazona de 18 anys que entrena al Centre 972 DC de Sant Gregori, atén a La Llémena esportiva per repassar la seva trajectòria en la doma clàssica. Moncayola, que el 2016 va ser escollida per competir amb la selecció espanyola als Europeus de Doma Clàssica en categoria juvenil amb el seu cavall Arroba Onix. La jove amazona, que l’any vinent passa a categoria Joves Genets, té un extens palmarès que no para d’ampliar. Campiona de Catalunya en quatre ocasions, així com tres argents destaquen en uns èxits que s’amplien als Campionats d’Espanya (tres argents i dos bronzes).

 • Quan vas començar amb aquest esport?

Vaig començar a muntar a cavall de petita. Als 5 anys feia passejos amb poni i alguna classe de tanda, així vaig seguir fins als 7 anys. Llavors, vaig començar a competir en proves per a nens petits fins que als 10 anys la meva germana em va passar el seu cavall de competició i allà vaig aprendre realment aquest esport. Va ser en aquells anys que vaig endinsar-me en el món de la competició nacional.

 • Què sents quan estàs sobre el cavall?

Quan estic sobre el cavall sento que m’evadeixo de tot el que m’ha passat durant el dia i només puc pensar en el que fem. M’ajuda a descansar de la rutina, a aprendre a ser pacient i a crear aquest vincle tant especial entre amazona i cavall.

 • Què consideres que diferencia aquest esport amb la gran majoria?

Bàsicament, la diferència clau de la doma clàssica o de l’equitació amb la gran majoria d’esports és que depèn de dues ànimes. Depèn del genet o l’amazona amb el cavall i hi intervenen molts factors. En canvi, un esport com és el futbol sí que és cert que es juga en equip, però les individualitats marquen més. Per contra, l’equitació és més cosa de dos.

 • El vincle amb el cavall és molt important en aquest esport, no? 

El vincle amb el cavall és clau. Si que és cert que pots tenir millors moments que altres en relació amb els teus cavalls, però, és molt important que l’intentis comprendre en tot allò que fa i buscar el perquè. Si un cavall s’espanta i el castigues, ell encara té més inseguretat i és quan encara s’espanta més.

És essencial que interactuïs amb ell no només dins la pista d’entrenament o competició, que estiguis amb ell fora també. Si ens fixem en els grans binomis que han fet història en aquest esport, el vincle amb el cavall es percep i és una cosa essencial.

img_5796

 • Has competit amb dos cavalls diferents, Travesso i Arroba Onix. Què suposa un canvi com aquest quan un sempre ha competit amb un cavall amb qui té un gran vincle?

Amb el Travesso hi tenia un gran vincle, de fet, encara el tenim. Va ser un repte, per una part el fet de muntar un cavall tant diferent al següent havia d’aprendre nova tècnica i noves maneres de muntar que no sabia fins aquell moment. D’altra bada, en quant al vincle, ha estat difícil crear-lo ja que tenim caràcters molt iguals amb l’Onix. M’ha fet falta paciència i posar-hi moltes hores, però l’anem construint pas a pas.

 • En aquest cas, amb el cavall que ja no competeixes que es fa amb ell, s’utilitza per entrenar?

En el cas del Travesso, l’hem retirat. El vam retirar quan vaig decidir que ja havia donat tot el que ens podia donar, a mi i a la meva germana. Ha estat el cavall que ens ha portat allà dalt, independentment que li suposés un gran esforç físicament. Per tant, encara que tingués edat per seguir entrenant i, fins i tot competint, vàrem creure que, també per la seva salut, es mereixia una vida diferent.

 • Quantes hores entrenes setmanalment i quin tipus de preparació es fa?

Estic estudiant a Barcelona a la Universitat i només puc anar a Girona a entrenar un cop a la setmana. Després entreno els divendres, dissabtes i diumenges. Un total de 5-6 hores aproximadament, depèn de la setmana.

L’entrenament consisteix de tres parts, bàsicament. La primera seria passejar al pas, la segona l’escalfament per tal d’estirar al cavall i preparar-lo per l’entrenament més dur que seria la tercera i última fase. Després d’aquesta última fase se sol estirar-lo un altre cop i, finalment, passejar-lo per tal que torni a les pulsacions inicials. Dins la fase principal, se sol treballar en base als exercicis de la categoria del genet o amazona.

 • En el cavall quin tipus de preparació o manteniment se li ha de fer per tal de mantenir-lo el millor possible?

Per tal de mantenir-lo el millor possible a l’alta competició és convenient que tinguin ferrador, veterinari, dentista i fisioterapeuta.

 • Has tingut l’oportunitat de competir representant a la selecció espanyola. Què suposa això per tu que portes tants anys practicant aquest esport?

Aquest estiu passat quan em van donar la notícia que estava dins la selecció espanyola per representar el meu país a uns europeus va ser un moment de molta felicitat. Porto molts anys aprenent i somiant el poder assistir a un esdeveniment com aquest i així ho vaig aconseguir.

 • Actualment t’estàs preparant per la nova temporada. Quin és el teu objectiu principal?

El meu principal objectiu és tornar a estar dins la selecció per disputar el Campionat d’Europa d’aquest any, però cal dir que encara falta molta feina i no sé del cert si estarem preparats aquest any. Per tant, estic entrenant per les properes competicions, entre elles, internacionals per tal de classificar-me.

 • Quins són els teus plans de futur en aquest esport? Et veus fent doma molts anys o bé d’entrenadora potser?

Els meus plans de futur són bastant incerts. Tinc molt clar que vull seguir practicant aquest esport però no d’una manera professional, com per exemple d’entrenadora. Estic realitzant els meus estudis universitaris del Grau en Dret i el meu futur és ser advocada. Per tant, la doma clàssica sí que la vull seguir practicant, a l’alta competició fins quan pugui, i després més com a distracció.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s